Long Ashton, Bristol

Status: Pre-planning

Energy Consultant:  Circle Architecture

The existing stone-faced house is on a steeply sloping site in a village setting on the outskirts of Bristol.  The brief was to extend and refurbish the ground floor and to review energy saving options for the whole house.  In addition, the existing steep driveway and front garden are to be redesigned to provide a covered garage and improved access up to the house.

A new side and rear extension will provide a new open kitchen and dining area ,as well as a ground floor bedroom or home office space with its own ensuite bathroom.  The extension is designed as a highly insulated timber frame with timber cladding.  At the base is a stone plinth to match the corner and window surround details of the existing house. A green roof continues the planting down the slope from the rear garden.

Passivhaus modelling software has been used to assess energy use improvements, including: internal insulation to the existing house, improved air-tightness, window upgrades, mechanical ventilation with heat recovery (MVHR) and replacing the existing gas boiler with an air source heat pump system.